EINES TEATRALS APLICADES A L’EDUCACIÓ

Curs adreçat a professors d’infantil, primaria, ESO, batxillerat i professors de teatre infantil/juvenil

Setembre. Dissabte de 10.30h a 13.30h

Nivell general

Xavi Mercadé

Preu per mòdul: 35€
Pack 3 mòduls: 90€

16 places

Introducció – El professor-actor: un binomi necessari

En un pla educatiu, cada assignatura té com a objectiu transmetre una sèrie de continguts als alumnes, i cada professor/a necessita servir-se constantment de recursos expressius, comunicatius i emocionals per dur a terme aquesta tasca de la millor manera possible.

És per això que, en certa manera, podríem dir que un professor és un actor i, com més habilitats actorals tingui, més capaç serà de comunicar-se amb els seus alumnes d’una manera còmoda, efectiva i constructiva, d’establir-ne una relació de qualitat, i de realitzar-se i consolidar-se com a professional de l’educació.

Sovint a l’aula es donen situacions complexes que ens exposen com a professors i que poden afectar el nostre rendiment i/o benestar a l’aula. Qualsevol apropament d’un professional de l’educació a l’aprenentatge teatral redundarà en benefici d’una millor eficàcia de la seva feina professional, doncs trobarà eines que l’ajudaran a resoldre els conflictes. D’aquí la necessitat d’oferir un curs com aquest.

Objectiu del curs – Aprendre recursos teatrals per a ser un millor docent

El que proposem és un curs eminentment pràctic on mostrarem l’efectivitat dels recursos teatrals per gestionar situacions a l’aula, alhora que treballarem i reflexionarem sobre la necessitat d’incloure, dins el currículum ordinari, activitats o metodologies teatrals per tal de desenvolupar la creativitat i les capacitats comunicatives dels nostres alumnes, cohesionar el grup-classe, establir una autèntica empatia entre els companys, revisar els rols i la relació professor-alumne, i potenciar la seguretat personal dels estudiants.

L’aprenentatge serà vivencial i cooperatiu i ens ajudarà a desenvolupar aptituds que necessitem per dur a terme la tasca docent. El curs també és un pretext per compartir experiències, resoldre dubtes, prendre consciència de la feina que tenim i enriquir-nos amb activitats i propostes d’altres companys/es.

Continguts teòrics

– Diferència entre el “Teatre” i la “Pedagogia teatral”
– La pedagogia teatral en les diferents etapes del desenvolupament
– Els tres principis bàsics de la pedagogia teatral
– Característiques d’un pedagog teatral

Continguts que es treballaran de manera pràctica

– Activitats per fer el 1r dia de classe
– Activitats per cohesionar un grup
– Activitats de desinhibició i exposició en públic
– Dinàmiques de concentració i respiració
– Activitats d’expressió corporal, principal element comunicatiu
– Jocs de creativitat
– Jocs per treballar emocions i per adquirir coneixement propi
– Activitats de creació grupals
– Jocs d’improvisació i capacitat d’adaptació
– Jocs de rol dins l’aula
– Gestió de situacions conflictives
– Intercanvi d’experiències i revisió de vivències subjectives
– Posicionament i assertivitat davant el conflicte

Requisits

– Roba còmoda
– Llibreta i bolígraf

Xavier Mercadé

Xavier Mercadé

Actor i Pedagog Teatral. Llicenciat en Psicopedagogia, Màster universitari en estudis avançats de teatre (Treball de fi de màster: “La pedagogía teatral en el desenvolupament emocional i psicològic de l’adolescent”), especialitat en direcció escènica. Diplomat en Magisteri d’Educacio Primària. Format pedagogia teatral amb l’actriu Sílvia Escuder.Format en Interpretació amb l’actor Pep Vila. Format veu i dicció amb Marta Montiel. Format en pedagogía teatral amb Cristina Gámiz. Llicenciat en psicopedagogia i Diplomat en Magisteri. Professor d’Interpretació teatral a la Universitat Internacional de Catalunya.
Cofundador de la productora teatral “La Gàrgola” on hi treballa com actor. Actualment ha estat actor principal a “El Brindis”, sota la direcció de Cristina Cervià. En teatre ha dirigit l’obra de “L’enemic del poble” de Henrick Ibsen. Actor de microteatre a l’obra: “Necessites un psicòleg” en el Espai Galliner del FITAG. Actor a “Arsènic por compassió” (adaptació), paper protagonista. Actor a “El sopar dels idiotes” (adaptació), paper protagonista. Actor a “Esto no es arte” (adaptació de l’obra “Arte”, de Yasmina Rezza), paper protagonista.També és codirector i coordinador pedagògic de l’àrea d’interpretació d’Scennic(curs intensiu d’arts escèniques), i realitza classes d’iniciació al teatre a la Universitat Internacional de Catalunya. Ha dirigit diverses obres amb adolescents i ha escrit i dirigit diversos musicals on hi han participat més de 700 persones. Direcció i dramatúrgia “Vadeteatre”, alumnes d’interpretació de l’escola de teatre. Direcció del musical “Show Time”.Direcció i guió del musical “Canta contes”. Direcció i guió del musical “La llegenda de Bell-lloc”.Direcció i guió del musical “Clown”. Direcció i guió del musical “6 monedes de plata”. Direcció i guió del musical “Somni”. Direcció de l’obra “El malalt imaginari” (adaptació). Direcció de l’obra “Arsènic por compassió” (adaptació). Direcció de “Arte” (adaptació). Direcció de “La cena de los idiotas” (adaptació). A Actua!Studio s’encarraguera de la coordinació d’estudis de les diferents seccions formatives de l’Escola.